Go down
Ο φυσικός
Ο φυσικός
Αρχαίο μέλος
Αρχαίο μέλος
Info
Male
Εγγραφή : 2009-01-13
Mηνύματα : 7144
Ηλικία : 52
Μοντέλο : HONDA VFR 750, DRZ 400 S
Κράνος : Shoei XR-1000

Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα Empty Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα

16/4/2013, 7:14 pm
Ενημέρωση από το NOESIS, το μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 15 Απριλίου

Νωρίς το βράδυ, η σελήνη βρίσκεται πάνω από το αμυδρό ρόπαλο του Ωρίoνα, όχι πολύ μακριά από το τεράστιο Εξάγωνο του Χειμώνα: τον Σείριο, τον Προκύωνα, το ζευγάρι του Πολυδεύκη και του Κάστορα, την Αίγα, τον Αλντεμπαράν (κάτω από τον Δία), τον Ρίγκελ και πάλι πίσω στον Σείριο.

Η σελήνη φθάνει σε απόγειο, στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 1:33 π.μ. της Τρίτης. Τότε θα βρίσκεται 404.862 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:42 μ.μ.



Τρίτη, 16 Απριλίου

Ο Κρόνος θα βρεθεί σε αντίθεση και στη μέγιστη φωτεινότητά του την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Με μέγεθος 0,2 ξεχωρίζει εύκολα μέσα στα αμυδρότερά του αστέρια στον δυτικό Ζυγό. Ο δίσκος του έχει διάμετρο 19" και φτάνει στα 43" μαζί με τους δακτύλιους. Γέρνει 18° ως προς τη Γη.

Στα αριστερά της σελήνης είναι ο Προκύων. Ψηλά πάνω από τη σελήνη είναι ο Πολυδεύκης και αρκετά κάτω είναι ο Μπετελγκέζ.


Τετάρτη, 17 Απριλίου


Ο μεταβλητός Αλγκόλ (β του Περσέα) φθάνει σε ελάχιστη φωτεινότητα σήμερα το βράδυ. Αύριο, όμως, θα είναι πιο λαμπρός απ’ όλα τα αστέρια των Πλειάδων και κοντά στη λαμπρότητα του λαμπρότερου αστεριού του Περσέα, του Μιρφάκ. (Αστροχάρτης από το περιοδικό Astronomy. Του Roen Kelly)

Ο Άρης φτάνει σε σύνοδο με τον ήλιο. Όπως φαίνεται από τη Γη, ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται πίσω από τον ήλιο. Θα παραμείνει κρυμμένος στη λάμψη του ήλιου μέχρι την επανεμφάνισή του στο λυκαυγές τον Ιούνιο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:21 μ.μ.


Πέμπτη, 18 Απριλίου

Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 3:32 μ.μ. Το φεγγάρι βρίσκεται στα αμυδρά αστέρια του Καρκίνου, μέσα στο μεγάλο τρίγωνο που σχηματίζεται από τα αστέρια του Προκύωνα, του Πολυδεύκη και του Βασιλίσκου.


Παρασκευή, 19 Απριλίου

Ο Βασιλίσκος και το «δρεπάνι» του Λέοντα βρίσκονται στα αριστερά της σελήνης.

Ο Ερμής περνάει 2 ° νότια του Ουρανού σήμερα. Για τους παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο, αυτή η κοντινή σύνοδος έχει μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, αφού το ζευγάρι ανατέλλει μόλις μισή ώρα πριν τον Ήλιο και θα χαθεί στη λάμψη του ήλιου. Όμως, είναι μια διαφορετική ιστορία νότια του ισημερινού. Στις 30 ° νότιου γεωγραφικού πλάτους, οι δύο πλανήτες βγαίνουν πάνω από τον ορίζοντα 90 λεπτά πριν την ανατολή και φαίνονται 7 ° ψηλά στα ανατολικά μια ώρα πριν την ανατολή. Με μέγεθος -0,3, ο Ερμής θα φαίνεται εύκολα ενώ ο 6ου μεγέθους Ουρανός εντοπίζεται με κιάλια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:00 μ.μ.


Σάββατο, 20 Απριλίου

Αν και ο κομήτης C/2011 L4 (PANSTARRS) συνεχίζει να χάνει φωτεινότητα, είναι αρκετά λαμπρός για να τον δείτε με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Ευτυχώς, η ταχεία κίνηση του αντικειμένου προς το βορά και ψηλότερα στον ουρανό βοηθά στην αντιστάθμιση για τη μείωση της φωτεινότητας. Απόψε, μπορείτε να βρείτε τον PANSTARRS στη μέση μεταξύ του άλφα και του βήτα της Κασσιόπης, ένα ζευγάρι από 2ου μεγέθους αστέρια στο δυτικό άκρο του γνωστού σχήματος "W" της Κασσιόπης. Η περιοχή αυτή βρίσκεται αρκετά χαμηλά στα βόρεια-βορειοδυτικά, όπως πέφτει το σκοτάδι, αλλά ανεβαίνει σημαντικά ψηλότερα στα βορειοανατολικά πριν από την αυγή.

Το φεγγάρι λάμπει τώρα κάτω από τον Βασιλίσκο νωρίς το βράδυ.


Κυριακή, 21 Απριλίου


Η ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων Λυρίδες κορυφώνεται αύριο το πρωί πριν από την αυγή. Σε ένα φυσιολογικό έτος, η βροχή παράγει περίπου 20 μετέωρα ανά ώρα, αλλά η σχεδόν ολονύχτια παρουσία της σελήνης (σε αύξουσα φάση) θα μειώσει πιθανότατα το ποσοστό αυτό στο μισό. Η καλύτερη παρατήρηση θα είναι στο σύντομο χρονικό παράθυρο μεταξύ της δύσης της σελήνης ( μετά τις 4 π.μ. ) και την έναρξη του πρωινού λυκόφωτος περίπου μισή ώρα αργότερα.



Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide: "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."





Ο Κρόνος πλησιάζει στην αντίθεσή του για αυτό το έτος στο τέλος του μήνα. Με συνολικό μήκος (δίσκος + δακτύλιοι) στα 43", η θέαση του πλανήτη με τηλεσκόπιο είναι μοναδική εμπειρία. Φωτογραφία: NASA/ESA/The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)


Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι στο φως της ανατολής του ήλιου

Η Αφροδίτη και ο Άρης παραμένουν κρυμμένοι μέσα στο φως του ήλιου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στον Ταύρο) είναι το πρώτο αστέρι που εμφανίζεται μετά το ηλιοβασίλεμα από τα δυτικά. Συνεχίζει να χαμηλώνει αργότερα το βράδυ και δύει τα μεσάνυχτα. Ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν είναι χαμηλότερα στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 35”.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Ανατέλλει κάτω αριστερά του Στάχυ και κάτω δεξιά του λαμπρότερού του Αρκτούρου. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον δέλτα του Σκορπιού, χαμηλότερα και στα αριστερά του. Ο Κρόνος θα βρεθεί σε αντίθεση τη νύχτα της 27ης Απριλίου.

Ο Ουρανός έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι πολύ χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά λίγο πριν το λυκαυγές.
Ο φυσικός
Ο φυσικός
Αρχαίο μέλος
Αρχαίο μέλος
Info
Male
Εγγραφή : 2009-01-13
Mηνύματα : 7144
Ηλικία : 52
Μοντέλο : HONDA VFR 750, DRZ 400 S
Κράνος : Shoei XR-1000

Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα Empty Re: Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα

23/4/2013, 12:19 pm
Δευτέρα, 22 Απριλίου

Τα δύο φωτεινότερα σημεία στον ουρανό μετά το σούρουπο αυτή την εβδομάδα είναι ο Δίας στα δυτικά και ο Σείριος στα νοτιοδυτικά. Ανάμεσά τους είναι ο Ωρίων που πέφτει όλο και πιο χαμηλά από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πόσο ακόμα στην άνοιξη θα μπορείτε να βλέπετε τον πλανήτη, το αστέρι και τον αστερισμό;


Ο κομήτης PANSTARRS βρίσκεται τώρα κοντά στον άλφα της Κασσιόπης, ένα λαμπρό αστέρι 2ου μεγέθους στο δυτικό άκρο του γνωστού σχηματισμού W του αστερισμού.
(Astronomy: Jay Smith)

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:31 μ.μ.



Τρίτη, 23 Απριλίου

Στα δυτικά, στο τέλος του λυκόφωτος, θα διαπιστώσετε ότι η εποχή του χειμώνα φτάνει στο τέλος της. Στις 9:30 μ.μ., το χαμηλότερο επίπεδο από φωτεινά αστέρια του χειμώνα και αστερισμούς μόλις που βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα. Από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά, ο Σείριος στον Μέγα Κύνα, ο Αλντεμπαράν στον Ταύρο και τα τρία αστέρια στη ζώνη του Ωρίονα, του κυνηγού, όλα στέκονται περίπου 10 ° ψηλά. Ένα ψηλότερο επίπεδο από αστέρια του χειμώνα παραμένει ευδιάκριτο. Ψάξτε για την Αίγα στον Ηνίοχο, τον Κάστoρα και τον Πολυδεύκη στους Διδύμους και τον Προκύωνα στον Μικρό Κύνα. Θα παραμείνουν στον ουρανό της άνοιξης για μερικές ακόμη εβδομάδες.


Παρατηρήστε το φεγγάρι να πλησιάζει τον Στάχυ και τον Κρόνο τις δύο επόμενες νύχτες.


Τετάρτη, 24 Απριλίου


Κοιτάξτε κοντά στην σχεδόν γεμάτη σελήνη. Εκεί βρίσκεται ο Στάχυς. Η σελήνη θα περάσει μπροστά από το αστέρι και θα το κρύψει σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και τμήματα της Νότιας Αφρικής.

Ο Βέγας, ένα από τα πλέον βασικά αστέρια του θερινού τριγώνου ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα. Το λευκό-γαλάζιο χρώμα του υποδηλώνει ότι είναι θερμότερος από τον ήλιο μας. Αποτελεί ένα ξεχωριστό άστρο, όσον αφορά στην ιστορία της αστρονομίας, αφού ήταν το πρώτο αστέρι που φωτογραφήθηκε τον Ιούλιο του 1850. Τότε άρχισε και ο ιδιαίτερος δεσμός της αστρονομίας με την φωτογράφηση που η τωρινή του εξέλιξη είναι οι διατάξεις με σύζευξη φορτίου ή το γνωστό μας CCD chip.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:11 μ.μ.


Πέμπτη, 25 Απριλίου

Η πρώτη έκλειψη σελήνης του 2013 συμβαίνει στη νότια Παρθένο, περίπου 12° ανατολικά του Στάχυ. Θα είναι μια έκλειψη παρασκιάς, ορατή κυρίως από το ανατολικό ημισφαίριο. Οι χρόνοι επαφής της σελήνης με τις σκιές της Γης δίνονται παρακάτω:

Αρχίζει η έκλειψη παρασκιάς: 18:03:38 UT

Η μερική έκλειψη αρχίζει: 19:54:08 UT

Μέγιστο έκλειψης: 20:07:30 UT

Τέλος μερικής έκλειψης: 20:21:02 UT

Τέλος έκλειψης παρασκιάς: 22:11:26 UT

(Για την Ελλάδα, προσθέστε +3 ώρες στους παραπάνω χρόνους)



Το φαινόμενο της μερικής έκλειψης μόλις που φαίνεται, μόνο 0,5 λεπτά του τόξου στο βόρειο μέρος της σελήνης μπαίνει στη σκιά. Για αυτό, η μερική φάση διαρκεί λιγότερο από 27 λεπτά.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία. Η διάρκεια της μερικής φάσης είναι η συντομότερη από το 1958 και μετά.


Παρασκευή, 26 Απριλίου

Ο πιο λαμπρός αστεροειδής του ουρανού, η 8ου μεγέθους Εστία (Vesta), θα κάνει μια καλή εμφάνιση για παρατηρητές με τηλεσκόπια όλο τον Απρίλιο. Βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης από το ζενίθ στα δυτικά όταν ο ουρανός σκοτεινιάζει, μέσα στο φόντο με τα αστέρια των δυτικών Διδύμων. Ξεκινήστε την αναζήτησή σας από το 3ου μεγέθους η των Διδύμων και στη συνέχεια πηγαίνετε 2,6 ° δυτικά-βορειοδυτικά προς του 4ου μεγέθους 1 των Διδύμων. Απόψε, ο αστεροειδής βρίσκεται λιγότερο από 1 ° βόρεια και ελαφρώς δυτικά από αυτό το αστέρι. Εάν δεν μπορέσετε να τον εντοπίσετε, κάνετε ένα σκίτσο του πεδίου και επιστρέψετε μια ή δύο νύχτες αργότερα. Το αντικείμενο που θα έχει κινηθεί θα είναι η Εστία.


Σάββατο, 27 Απριλίου


Ο Κρόνος είναι σε αντίθεση απόψε. Λάμπει στον νοτιοανατολικό ουρανό όταν βραδιάζει. Το φεγγάρι φτάνει σε περίγειο στις 10:54 μ.μ., 362.268 χιλιόμετρα μακριά.


Κυριακή, 28 Απριλίου

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερό της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό.

Ο ουρανός της άνοιξης είναι πολύ πλούσιος όχι μόνο σε γαλαξίες αλλά και σε σφαιρωτά σμήνη που αποτελούν τα πιο γηραιά μέρη του γαλαξία μας. Ένα τέτοιο, το Μ5 στον αστερισμό του Όφη, με μέγεθος 5,8 είναι από τα πιο φωτεινά σφαιρωτά σμήνη του ουρανού.






Ο κομήτης Panstarrs βρίσκεται στην Κασσιόπη, παραμένει περισσότερο χρόνο στον πρωινό ουρανό αλλά φθίνει σε φωτεινότητα. Όμως, χρειάστηκαν μόνο 12 λεπτά έκθεσης (6 Χ 2 λεπτά) με ένα γρήγορο 8 ίντσο τηλεσκόπιο (f/4) για να εμφανιστεί η μεγαλοπρεπής του όψη. Φωτογράφος: Θεοδωρίδης Θεόδωρος, πόλη της Φλώρινας.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι στο φως της ανατολής του ήλιου. Η Αφροδίτη και ο Άρης παραμένουν κρυμμένοι μέσα στο φως του ήλιου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,0, στον Ταύρο) είναι το πρώτο αστέρι που εμφανίζεται μετά το ηλιοβασίλεμα από τα δυτικά. Συνεχίζει να χαμηλώνει αργότερα το βράδυ και δύει πριν τα μεσάνυχτα. Ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν είναι χαμηλότερα στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 34”.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,1 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά λίγο πριν το τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Ανατέλλει κάτω αριστερά του Στάχυ και κάτω δεξιά του λαμπρότερού του Αρκτούρου. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον δέλτα του Σκορπιού, χαμηλότερα και στα αριστερά του. Ο Κρόνος θα βρεθεί σε αντίθεση τη νύχτα της 27ης Απριλίου.

Σημειώστε προσεκτικά τη φωτεινότητα των δακτυλίων του Κρόνου σε σχέση με τον δίσκο του. Συνεχίστε να την παρακολουθείτε. Οι δακτύλιοι φωτίζονται για λίγες ημέρες γύρω στην αντίθεσή του λόγω του εφέ του Seeliger: τα στερεά σωματίδια των δακτυλίων αντανακλούν το φως του ήλιου, κυρίως πίσω στην κατεύθυνση απ’ όπου προήλθε, περισσότερο από ότι κάνουν τα νέφη του Κρόνου.


Ο Κρόνος στις 15 Απριλίου. Η φωτογραφία είναι του Christopher Go από τις Φιλιππίνες με το τηλεσκόπιο Celestron 14. «Το πολικό εξάγωνο είναι ευδιάκριτο στη φωτογραφία αυτή» σημειώνει ο Go.

Ο Ουρανός έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι πολύ χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά λίγο πριν το λυκαυγές.
Postman
Postman
Αρχαίο μέλος
Αρχαίο μέλος
Info
Male
Εγγραφή : 2009-11-03
Mηνύματα : 5672
Ηλικία : 45
Μοντέλο : John Deere 990HP
Κράνος : M-1935 απο τον πολεμο.

https://www.youtube.com/hornetkav

Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα Empty Re: Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα

23/4/2013, 3:08 pm
...να μας λες και τα ζώδια!!! Razz Razz Razz Razz Razz Razz lol! lol! lol! lol! lol!
Ο φυσικός
Ο φυσικός
Αρχαίο μέλος
Αρχαίο μέλος
Info
Male
Εγγραφή : 2009-01-13
Mηνύματα : 7144
Ηλικία : 52
Μοντέλο : HONDA VFR 750, DRZ 400 S
Κράνος : Shoei XR-1000

Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα Empty Re: Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα

23/4/2013, 6:08 pm
Μεγάλη πόρτα θα διαβείς...




































...λες να είναι συνεργείου; Razz lol! lol! lol!
Postman
Postman
Αρχαίο μέλος
Αρχαίο μέλος
Info
Male
Εγγραφή : 2009-11-03
Mηνύματα : 5672
Ηλικία : 45
Μοντέλο : John Deere 990HP
Κράνος : M-1935 απο τον πολεμο.

https://www.youtube.com/hornetkav

Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα Empty Re: Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα

23/4/2013, 6:12 pm
Ο φυσικός wrote:Μεγάλη πόρτα θα διαβείς...




































...λες να είναι συνεργείου; Razz lol! lol! lol!

lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum