Go down
'AGGEVI'
'AGGEVI'
Συντονιστής
Info
Male
Εγγραφή : 2009-04-05
Mηνύματα : 1954
Ηλικία : 50
Μοντέλο : - VFR 800 FI - F650 ST -
Κράνος : Arai - Suomy

'Alfisti Team'

Το δικό μας AIDS είναι τα ατυχήματα... Empty Το δικό μας AIDS είναι τα ατυχήματα...

24/11/2009, 3:15 am
"Το δικό μας AIDS είναι τα ατυχήματα. Ειδικά στην Ελλάδα, οι συνέπειές τους είναι αυξημένες, χάρη στις κακές οδικές συνθήκες, τους ανεκπαίδευτους οδηγούς αυτοκινήτων και αναβάτες μοτοσυκλετών, και τα ελλιπή μέσα προστασίας που λαμβάνουν οι αναβάτες. Ακόμα και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, αφού η χώρα μας μόνο ελλιπείς στατιστικές παράγει κάπου-κάπου και όχι σοβαρές μελέτες, όλοι μας θα συμφωνούσαμε πως η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Οι γενικοί δείκτες των ατυχημάτων στην Ε.Ε. δείχνουν ξεκάθαρα την περήφανη χώρα μας να κατέχει τη χειρότερη θέση. Σ’ αυτές τις πέντε χώρες που αναφέρω πιο πάνω, ο ACEM, ο Σύνδεσμος των Ευρωπαίων Κατασκευαστών Δικύκλων, διερεύνησε σε βάθος (και σε αντίθεση με τις δικές μας στατιστικές που βασίζονται στην καταγραφή συμβάντων από την Τροχαία, αναγκαστικά –λόγω χρόνου και μέσων– ελλιπή και με αμφισβητούμενα δηλωμένα αίτια, τα οποία συνήθως περιορίζονται στην “υπερβολική ταχύτητα”) 921 ατυχήματα στα οποία εμπλέκονταν μοτοσυκλέτες.

Κι όταν λέμε “σε βάθος”, εννοούμε πως εξετάστηκαν πάνω από 2.000 (!) παράμετροι για κάθε ατύχημα, πως έγινε αναπαράσταση του ατυχήματος, πως πάρθηκαν συνεντεύξεις από τους εμπλεκομένους, πως αναλύθηκαν οι τραυματισμοί αναβατών και συνεπιβατών, και πως μελετήθηκαν όλοι οι παράγοντες που αφορούσαν τους ανθρώπους, το περιβάλλον και τα οχήματα. Μαζεύτηκαν επίσης στοιχεία από άλλες 923 περιπτώσεις αναβατών που κινούνταν στην ίδια περιοχή, την ίδια ώρα, και δεν ενεπλάκησαν σε ατύχημα, για να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Σοβαροί άνθρωποι, τεράστιος όγκος δουλειάς, κι αυτό εξηγεί γιατί τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ τα ατυχήματα που μελέτησε συνέβησαν την περίοδο 1999-2000, σε αστικές περιοχές και εκτός αυτών. Ιδού τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης, με τα δικά μας σχόλια:
Η πλειοψηφία των ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Και το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η αποτυχία των οδηγών αυτοκινήτων να δουν τη μοτοσυκλέτα.
Να γιατί φωνάζουμε για εκπαίδευση, αντί για καταστολή και είσπραξη.

Η πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνει σε αστικές περιοχές, με ταχύτητες μικρότερες από 50 km/h. Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις όπου η υπερβολική ταχύτητα ήταν από μόνη της αίτιο ατυχήματος.

Την επόμενη φορά που θα πείτε “έλα μωρέ, εδώ κοντά πάω, δεν βάζω κράνος”, σκεφτείτε το καλύτερα. Και βέβαια, στο Ελλάντα φταίει πάντα η “υπερβολική ταχύτητα”.

Το συχνότερο “εμπόδιο” που στουκάρουν οι μοτοσυκλέτες είναι τα αυτοκίνητα, με δεύτερο το δρόμο, είτε επειδή έπεσαν μόνοι τους είτε προσπαθώντας να αποφύγουν –τί άλλο;– ένα αυτοκίνητο.

Οδηγείτε πάντα σαν όλα τα αυτοκίνητα να σας έχουν βάλει στόχο (κάτι που δεν απέχει και πολύ απ’ την πραγματικότητα).

Αποδείχθηκε πως αναβάτες χωρίς δίπλωμα αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα.

Ε, γιατί φωνάζουμε εμείς πως πρέπει να εκπαιδεύονται οι νέοι από τα 16 για δίπλωμα 125; “ΟΧΙ”, φωνάζει ο Υ.ΜΕ., “είναι επικίνδυνο”. Άσ’ τους να σκοτώνονται δηλαδή, κι εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη: Αφού δεν είχε δίπλωμα!

Στο 37% των περιπτώσεων, τα ατυχήματα οφείλονταν σε λάθος του μοτοσυκλετιστή. Τονίζεται πως σε πολλές περιπτώσεις η ικανότητα του αναβάτη ήταν κατώτερη των περιστάσεων, καθώς δεν έκανε τίποτα για να αποφύγει το ατύχημα (13%), πήρε λάθος αποφάσεις ή δεν είδε το αυτοκίνητο.

Όποιος πιστεύει πως με τη σημερινή εκπαίδευση και εξετάσεις για δίπλωμα βγαίνουμε πλήρως προετοιμασμένοι στους δρόμους, να σηκώσει το χέρι του. Η εκπαίδευση δεν πρέπει να τελειώνει ποτέ.

Μόνο στο 5% των περιπτώσεων ο μοτοσυκλετιστής είχε πιει, αλλά αυτοί οι αναβάτες ήταν σαφώς πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα.

Κι όμως, πολλοί από μας πιστεύουν πως είναι υπεράνω του αλκοόλ, και τόσο γάτοι που μπορούν να πιουν όσο θέλουν. Εβίβα!

Την μικρότερη εμπλοκή σε ατυχήματα έχουν οι αναβάτες 41-55 ετών. Αντίθετα, οι ηλικίας 18-25 είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ιδού γιατί το όριο ηλικίας για δίπλωμα μεγάλης μοτοσυκλέτας σπρώχνεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πάνω. Φοβερή λογική: Η απαγόρευση είναι πρόληψη;

Στο 50% των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται μοτοσυκλέτες, ο κύριος παράγοντας πρόκλησης του ατυχήματος ήταν το ανθρώπινο λάθος οδηγού αυτοκινήτου.

Γι’ αυτούς, είμαστε αόρατοι. Κάντε ό,τι μπορείτε: Φώτα πάντα αναμμένα, ανοιχτόχρωμα κράνη και ρούχα, κοιτάτε τους οδηγούς αυτοκινήτων στα μάτια. Σιγουρευτείτε πως σας είδαν, μην έχετε εμπιστοσύνη σε κανέναν.

Σε ποσοστό 10% οι μοτοσυκλετιστές χτύπησαν αυτοκίνητο από δικό τους λάθος.

Η διαφορά ποσοστού, 40%, δείχνει και ποιος χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση: ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων που έχουν και δίπλωμα μοτοσυκλέτας αντιλαμβάνονται πολύ πιο εύκολα τις μοτοσυκλέτες γύρω τους.

Έχουν νιώσει τον τρόμο… Και ξέρουν να εκτιμήσουν την κίνηση μιας μοτοσυκλέτας, και τις σοβαρές συνέπειες της όποιας απροσεξίας τους.

Στο 30% των ατυχημάτων, και οδηγοί και αναβάτες απέτυχαν να εκτιμήσουν σωστά τις συνθήκες κυκλοφορίας (κυρίως την ορατότητα) και έκαναν λάθος επιλογές (που οδήγησαν σε ατύχημα).

Κι εδώ η εμπειρία, που φέρνει τη σωστή εκτίμηση των συνθηκών, έχει τον πρώτο ρόλο, αφού βέβαια έχει προηγηθεί σωστή εκπαίδευση.

Παραβάσεις του ΚΟΚ έκανε το 8% των αναβατών μοτοσυκλετών και το 18% των οδηγών αυτοκινήτων.

Ας δει αυτά τα νούμερα η Τροχαία μας, που πιστεύει (;) πως τα ατυχήματα οφείλονται σε παραβάσεις του ΚΟΚ και πως τα υψηλά πρόστιμα μειώνουν τα ατυχήματα. Τρίχες!

Η μελέτη έδειξε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος “τύπος” ατυχήματος που να κυριαρχεί.

Τα πάντα μπορεί να συμβούν, οποιαδήποτε στιγμή. Η πιο τρελή φαντασία μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Χτες ο Νίκος μόλις γλύτωσε από μια κυρία που έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της γιατί όρμησε να πιάσει το σκυλάκι που κράταγε ανάμεσα στο σώμα της και στο τιμόνι!
'AGGEVI'
'AGGEVI'
Συντονιστής
Info
Male
Εγγραφή : 2009-04-05
Mηνύματα : 1954
Ηλικία : 50
Μοντέλο : - VFR 800 FI - F650 ST -
Κράνος : Arai - Suomy

'Alfisti Team'

Το δικό μας AIDS είναι τα ατυχήματα... Empty Re: Το δικό μας AIDS είναι τα ατυχήματα...

24/11/2009, 3:18 am
Το 90% όλων των κινδύνων για έναν αναβάτη, τόσο από τα άλλα οχήματα όσο και από το περιβάλλον, ήταν μπροστά του πριν το ατύχημα.

Επαγρύπνηση, πρόβλεψη, εκτίμηση, γρήγορες, σωστές αντιδράσεις. Τί άλλο;

Το 70% των λαθών των οδηγών αυτοκινήτων οφείλεται στην αποτυχία τους να δουν τη μοτοσυκλέτα.

Αφού στέλνουν μηνύματα με το κινητό, τις μοτοσυκλέτες θα κοιτάνε τώρα; Και τί έχουν να χάσουν; Από καμία γρατζουνιά ώς ένα βουλιαγμένο φτερό, σιγά τα ωά. Θα έρθει και η Τροχαία, θα πει υπερβολική ταχύτητα, τελειώσαμε.

Το 17,8% των μοτοποδηλάτων που ενεπλάκησαν σε ατύχημα, ήταν “φτιαγμένα”. (κάτι που για την Ε.Ε. σημαίνει πως μπορούσαν να πάνε πάνω από 45 km/h.)

Όλα φτιαγμένα έπρεπε να ήταν, με 45 στις σύγχρονες πόλεις κινδυνεύεις πολύ. Αλλά πάλι, στην Ιταλία και τη Γαλλία τα πενηντάρια τα οδηγούν δεκατετράχρονοι.

Οι “φτιαγμένες” μοτοσυκλέτες δρόμου είχαν μεγαλύτερο από τον μέσο όρο ποσοστό εμπλοκής σε ατύχημα. Δεν προέκυψαν στοιχεία αυξημένου κινδύνου για καμία άλλη κατηγορία ή είδος μοτοσυκλέτας.

Μόνο όσοι έχουν οδηγήσει σε πίστα καταλαβαίνουν πόσο μάταιο είναι να προσπαθείς να πας γρήγορα στο δρόμο.

Μόνο το 1% των μοτοσυκλετών παρουσίαζε κάποιο τεχνικό πρόβλημα (συνήθως ακατάλληλα ή φθαρμένα ελαστικά) πριν το ατύχημα.

Αυτό είναι η απάντηση για την αναγκαιότητα των ΚΤΕΟ (εξαιρούνται τα όσα ρημαδοπαπιά, ε;). Οι μοτοσυκλετιστές φροντίζουν από μόνοι τους για την καλή κατάσταση της καλής τους, πολύ περισσότερο από τους οδηγούς αυτοκινήτων. Εξαρτώνται από αυτή.

Σε πάνω από το 70% των ατυχημάτων, η ταχύτητα σύγκρουσης ήταν κάτω από 50 km/h.

ΟΧΙ, σκούζει η Τροχαία μας, για όλα φταίει η υπερβολική ταχύτητα. Αυτήν ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε, οι μελέτες είναι για άλλους.

Στο 18% των περιπτώσεων, η ταχύτητα κίνησης των μοτοσυκλετών ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη από των αυτοκινήτων, και αυτή η διαφορά ταχύτητας συντέλεσε στο ατύχημα.

Και το πολύ σιγά είναι εξίσου επικίνδυνο, είσαι πιο εύκολη λεία. Κάθε μέρα βλέπω αναβάτες, κυρίως με σκούτερ και παπιά, που δεν ξέρουν ούτε ισορροπία και οδηγούν με τα πόδια κάτω.

Το 71,2% των αναβατών επιχείρησε να κάνει ελιγμό για να αποφύγει την σύγκρουση. Από αυτούς, το 32% έχασε ολικά ή μερικά τον έλεγχο κατά τον ελιγμό.

Κι εμείς με τους εξαιρετικής πρόσφυσης δρόμους μας, το ξέρουμε καλά αυτό: πέφτουμε, κυριολεκτικά, “στα φρένα”. Είπε κανείς πως δεν χρειάζεται το ABS;

Το 90,4% των αναβατών φόραγε κράνος. Όμως, στο 9,1% των περιπτώσεων το κράνος έφυγε από το κεφάλι του αναβάτη, καθώς δεν ήταν δεμένο σωστά ή καταστράφηκε. Το κράνος είναι το πιο σημαντικό προστατευτικό μέσο για το κεφάλι.

Για την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό κάντε το “το 90,4% ΔΕΝ φόραγε κράνος”. Το σωστό δέσιμο θα κοιτάμε τώρα; Τί να δέσεις, αν δεν φοράς;

Το 55,7% των τραυματισμών ήταν στα άκρα. Ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός βρέθηκε να μειώνει, αλλά όχι να αποτρέπει εντελώς τους τραυματισμούς.

Φοράτε πάντα τα πάντα. Ας κάνει ζέστη. Εκτός αν κάποιος σας έχει βεβαιώσει πως το καλοκαίρι δεν πρόκειται να χτυπήσετε, ή αν πιστεύετε στη μετεμψύχωση.

Οι μπαριέρες αποτελούν έναν όχι συχνό, αλλά μεγάλο κίνδυνο για τους αναβάτες, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στα άκρα και το κεφάλι.

Καλύτερα να φύγεις στην πλαγιά παρά να σκάσεις στη μπαριέρα. Προσέχετε διπλά όπου υπάρχουν.

Η ελλιπής συντήρηση των δρόμων προκάλεσε το 3,6% των ατυχημάτων.

Αυτό το ποσοστό για την Ελλάδα κάντε το τουλάχιστον 20% παραπάνω. Όταν ήρθε ο συνεργάτης μας Kevin Ash για την παρουσίαση του CBF στην Αθήνα, είπε: “Τώρα κατάλαβα γιατί σας αρέσει το enduro. Στην άσφαλτό σας, σαν να οδηγείς συνέχεια στο γαρμπίλι είναι”.

Το 7,4% των ατυχημάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες.

Ε, σ’ αυτούς τους δρόμους, αν βρέξει κιόλας… Μάλλον όμως επίτηδες γίνεται, για να μας εκπαιδεύουν καλύτερα στην οδήγηση στον πάγο. Ο κακός μας ο καιρός.

Κατά τα άλλα, για να επιστρέψουμε στην ελληνική πραγματικότητα, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, και η Τροχαία φτιάχνει ειδικές ομάδες δράσης για τη βεβαίωση των παραβάσεων, ενώ οι ταξιτζήδες, πολίτες υπεράνω και εκτός του νόμου στην Ελλάδα, αρνούνται να συμμορφωθούν με τον ΚΟΚ που ισχύει για όλους τους άλλους – και το πετυχαίνουν, απ’ ό,τι έχει δείξει η ιστορία μέχρι τώρα. Όλα καλά δηλαδή. Παραβάσεις να βεβαιώνονται, τα ταμεία να γεμίζουν με νεκροψίες. Κι άσ’ τους να σκοτώνονται."

πηγη: αγνωστη-μου εσταλη ως e-mail.
nikos-ex victor
nikos-ex victor
Παλιό μέλος
Παλιό μέλος
Info
Male
Εγγραφή : 2009-06-02
Mηνύματα : 1880
Ηλικία : 49
Μοντέλο : VFR 800Α '08 & DR 250S '91
Κράνος : HJC, KABUTO

Το δικό μας AIDS είναι τα ατυχήματα... Empty Re: Το δικό μας AIDS είναι τα ατυχήματα...

24/11/2009, 9:11 pm
ok den diafwnw sta noumera....mporei k na isxyoun....
to 8ema einai na alla3ei h nootropia mas genika k se ola...tote ta noumera 8a pesoun
k vevaia na sevomaste eautous k allous
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum